Friday, October 4, 2013

Paris is Always a Good Idea.

Parisul, locul unde toată lumea tânjește să ajungă, măcar pentru câteva zile. Este printre destinațiile care chiar se ridică la așteptăriile sperate: peisajul este superb, lumea mondenă mereu îmbrăcată în ținute classice și elegante dar în același timp foarte simpliste, mâncarea foarte bună (în special cartofii prajiți). Iar în ceea ce privește prăjituriile și fursecurile, cred că calitatea lor este evidentă, deși sunt destul de costisitoare. Am încercat și faimoasele Macarons, despre care se spune ca sunt cele mai delicioase și deosebite prăjituri frațuzești. Deși au costat destul de mult, nu regret că mi-am cumpărat, sunt absolut delicioase!

Am avut trei zile la dispoziție să hoinăresc pe stăzile Parisului. Desigur, în mare am fost să vizitez cele mai renumite destinații turistice sau mai degrabă cât am reușit să văd din ele. Am început cu Podul Alexandre III cel mai înalt pod din Paris care se află pe Sena, am continuat cu Muzeul Louvre și seara am fost la faimoasa catedrală Notre-Dame. A doua zi, cu toate ca ploaia ne-a compromis puțin planurile, am pornit de dimineață spre Muzeul d'Orsay, unde am admirat sublimele expoziții de artă, în special picturile pastelate ale lui Claude Monet, Jean-JacquesRousseau, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet, Paul Cezanne și Gustav Klimt. După aceea ne-am îndreptat spre bulevardul Champs-Élysées strabătut de cele mai luxoase și scumpe magazine ( Louis Vuitton, Sephora, Gap, Lancel, Cartier, Hugo Boss, Versace, Pucci, Georgio Armani, Ralph Laurent, Prada, Chloé, ZARA, Massimo Duti, Promod, H&M, Hermès, Tiffany&co, Esprit, La maison du chocolat, Givenchy, Fendi, Lacoste,...). Bineînteles că nu m-am putut abține să nu cumpăr câte ceva. La capătul bulevardului am ajuns la L'Arc de Triomphe după care ne-am îndreptat spre turnul Eiffel, incredibil de frumos, chiar își merită titlul de simbol al Parisului. În ultima zi am vizitat bazilica Sacré-Cœur, mai apoi ne-am îndreptat spre cartierul latin unde am găsit biserica românească-ortodoxă și chiar lângă era și statuia dedicată lui Mihai Eminescu. Ne-am plimbat spre straduțele înguste plin de boutique-uri, patiserii, magazine cu suveniruri, restaurante, cafenele, centre comerciale; iar la un moment dat am ajuns în cartierul artiștilor încărcat cu magazine de instrumente muzicale și cu materiale pentru pictură. Următorul obiectiv au fost grădinile Luxenburg, un parc destul de spațios aranjat aspectuos cu decorații florale unde se refugiau localnicii de agitația din oraș, la o cafea sau un pahar de vorbă pe scaunele verzi din metal. Pe înserate ne-am întors la turnul Eiffel pentru câteva cadre seara, luminile sclipiciose făcândul și mai spectaculos de văzut.

Parisul rămâne unul dintre cele mai frumoase și interesante orașe din lume din punct de vedere al artei, istoriei, arhitecturii, bucătăriei și modei. Chiar merită să fie văzut și sincer sper sa mai ajung la Paris în viitorul apropiat. :)

No comments:

Post a Comment